Cardioloog

Cardioloog

Conventioneel - De perfectionist
Onderzoekend
Lang studeren is een feest
Normaal

Hoe ziet de job eruit?
Als cardioloog heb jij je gespecialiseerd in hart- en vaatziekten. Je krijgt te maken met patiënten met acute problemen, zoals hartinfarcten en hartritmestoornissen. In dat geval handel je direct. Er zijn natuurlijk ook patiënten die zijn doorverwezen door de huisarts. Deze ga je dan eerst goed onderzoeken, je praat met hem en je stelt een behandelingsplan op. Je schrijft een patiënt medicijnen voor of voert zelf een behandeling uit, zoals dotteren. Ook kan je samen met een hart- en vaatchirurg de patiënt opereren. Je hebt als cardioloog ook veel administratieve taken. Je houdt alles nauwkeurig bij. Als je in een academisch ziekenhuis werkt, geef je één derde van je tijd les aan studenten Geneeskunde en cardiologen in opleiding.

Met wie werk je samen?
Je hebt veel contact met andere specialisten, zoals radiologen, internisten en hart-en vaatchirurgen, maar ook met verpleegkundigen en fysiotherapeuten.

Wanneer werk je?
Je kan elk moment van de dag aan het werk zijn.

Voor wie werk je?
Je helpt patiënten met hartproblemen.Dit kan op de afdeling Cardiologie zijn, maar ook bij de Eerste Hulp, de polikliniek of in de operatiekamer.Je werkt in loondienst van het ziekenhuis of op zelfstandige basis.

Opleiding?
Eerst doe je een 3-jarige bachelor en daarna een 3-jarige master. Na deze opleiding kan je aan de slag als basisarts. Als je de opleiding geneeskunde hebt afgerond, dan zoek je naar een opleidingsplaats op de afdeling Cardiologie van een ziekenhuis. Je werkt dan nog 6 jaar als arts in opleiding tot specialist en je leert hierbij veel uit de praktijk. Na deze 12 jaar , kan je gaan werken als cardioloog.
Na een lange studie van 12 jaar ben je nog niet klaar met studeren. Je volgt vaak nascholing om goed op de hoogte te blijven. Elke 5 jaar wordt er gecontroleerd of je nog steeds al je vaardigheden beheerst en kan worden geherregistreerd als cardioloog.

x