Geriater

Geriater

Mensgericht - Sociaal
Onderzoekend
Lang studeren is een feest
Knelpuntberoep

Hoe ziet de job eruit?
Een geriater is een specialist in het behandelen van de kwetsbare oudere mens. Vaak gaat het om ouderen die een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale problemen ervaren. Je onderzoekt en behandelt mensen met ouderdomsklachten en ziekten zoals dementie of de ziekte van Parkinson. Om te achterhalen wat er met de patiënten aan de hand is, luister je geduldig naar hen en beschik je over een gezonde dosis inlevingsvermogen. Je stelt de diagnose, maakt een behandelplan en volgt je cliënten op. Je schrijft bijvoorbeeld medicijnen of bewegingsoefeningen voor of adviseert een verpleeghuisopname. Sommige patiënten verwijs je door naar een andere specialist.

Zorgvuldig omgaan met vertrouwelijke gegevens is belangrijk. Je hebt voortdurend te maken met (ernstig) zieke mensen, die je niet altijd kan helpen. Familieleden vinden het vaak moeilijk om de achteruitgang door ouderdom te accepteren. Je overlegt met mensen, noteert onderzoeksresultaten en maakt verslagen.

Met wie werk je samen?
Door de vele en complexe problemen werk je samen met de huisarts, psychologen, maatschappelijk werkers, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, tandarsten, logopedisten en diëtisten.

Wanneer werk je?
Dit is sterk afhankelijk van waar je werkt. Als klinisch geriater ben je werkzaam in een algemeen ziekenhuis, een academisch ziekenhuis of een psychiatrisch ziekenhuis.

Voor wie werk je?
Je werkt voor senioren die geconfronteerd worden met meerdere aandoeningen tegelijkertijd. Samen met anderen probeer je de oudere patiënt zo lang mogelijk mobiel, zelfredzaam en gezond te houden.

x