Optieker

Optieker

Praktisch
Conventioneel - De perfectionist
Snel aan het werk!
Max.4 jaar na mijn humaniora
Knelpuntberoep

Hoe ziet de job eruit?
Als optieker adviseer je mensen bij het kiezen van een bril. Je zorgt dat je klant kan kiezen uit een groot aantal brilmonturen en hebt oog voor de modetrends in brillenland. Je geeft dus stijladvies aan klanten. Maar daarnaast moet je ook opmeten welke oogsterkte je klant heeft. Soms krijg je deze gegevens van de oogarts, maar het kan ook dat je deze zelf moet opmeten met speciale apparatuur. Wanneer je klant zijn bril heeft gekozen, slijp je de glazen op de juiste sterkte in de vorm van het montuur dat de klant koos. Het kan ook dat je klant koos voor contactlenzen. In dat geval leer je hoe deze in te brengen. Kapotte brillen kan jij als de beste herstellen.

Nauwkeurig werken is erg belangrijk in je job. Je moet vaak minuscule aanpassingen maken. Je gebruikt kleine schroefjes en stelt de slijpapparatuur nauwkeurig af.

Met wie werk je samen?
Soms werk je in je eigen winkel of in dienst bij een collega optieker, maar je kan ook aan de slag in een werkplaats van een optiekbedrijf. In sommige woon - en zorgcentra bestaat ook de mogelijkheid om een spreekuur te houden met de bewoners om eenvoudige oogmetingen en reparaties uit te voeren.

Wanneer werk je?
Je werkt overdag, tijdens de week en op zaterdag, wanneer je klanten langskomen.

Voor wie werk je?
Je werkt voor iedereen die een bril nodig heeft, van jong tot oud, mannen, vrouwen, ...

Opleidingssoort: 
x