Chirurg

Chirurg

Conventioneel - De perfectionist
Onderzoekend
Lang studeren is een feest
Normaal

Hoe ziet de job eruit?
Je werkt met patiënten van verschillende leeftijden en met verschillende problematieken. De patiënt wordt door de huisarts doorverwezen of komt binnen via de spoedafdeling. Je verricht operaties aan verwondingen, infecties en tumoren. Het kunnen lichte ingrepen zijn zoals het verwijderen van moedervlekken of ingegroeide teennagels. Maar ook ingewikkelde ingrepen die voorkomen als gevolg van darm- of longkanker, dichtgeslibde aders of ernstige ongevallen.

Meestal werk je als chirurg een aantal dagen per maand in een polikliniek. Hier onderzoek je nieuwe patiënten, controleer je patiënten na hun operatie en bespreek je met hen de uitslag van de operatie of het onderzoek. Ook schrijf je medicijnen voor. Hierbij houd je rekening met de medicijnen of behandelingen die zijn voorgeschreven door andere specialisten. Daarnaast kan het zijn dat je opleiding geeft aan studenten geneeskunde of wetenschappelijk onderzoek doet.

Met wie werk je samen?
Op het operatiekwartier werk je nauw samen met de anesthesist en twee à drie operatieassistenten. Daarnaast loopt er vaak nog een chirurg in opleiding mee, die je assisteert en taken overneemt.

Wanneer werk je?
Je werkt op alle momenten van de dag.

Voor wie werk je?
Je opereert patiënten van verschillende leeftijden en met verschillende problematieken.

Opleiding?
Eerst doe je een 3-jarige bachelor en daarna een 3-jarige master. Na de studie Geneeskunde ga je solliciteren voor een opleidingsplaats bij de afdeling Chirurgie in een ziekenhuis. De specialisatie tot chirurg duurt 6 jaar. Tijdens deze periode leer je werken in alle hoofdstromen van de chirurgie. Dit zijn vaatchirurgie, kankerchirurgie, maag-darm chirurgie, kinderchirurgie, longchirurgie en traumatologie. Na de 6-jarige specialisatie kan je verder specialiseren in een van de hoofdstromen. Deze vervolgopleiding duurt meestal 2 jaar. Elke chirurg in een ziekenhuis heeft dus zijn eigen vakgebied maar is in noodgevallen ook op andere gebieden inzetbaar.

x