Journalist

Journalist

Onderzoekend
Artistiek
Max.4 jaar na mijn humaniora
Normaal

Hoe ziet de job eruit?
Je verzamelt en selecteert nieuws. Daarna verwerk je de berichten in duidelijke artikels of videoreportages. Je past je taalgebruik aan de mensen die het artikel moeten lezen aan. Je werkt meestal voor de radio, de televisie, een krant of een tijdschrift. Soms kan je ook werken voor een (inter)nationaal persbureau of binnen de persdienst van een groot bedrijf. Al deze verschillende mediabedrijven behoren tot de socioculturele sector. Soms houdt de job ook risico's in. Bijvoorbeeld bij natuurrampen of in oorlogsituaties. Je bent veel op verplaatsing en moet misschien naar het buitenland om verslag uit te brengen van belangrijke gebeurtenissen. Journalisten nemen ook vaak interviews af. Zo kom je soms in contact met Bekende Vlamingen of internationale filmsterren. De job is dus best boeiend.

Voor deze job moet je kritisch zijn, en goed kunnen analyseren. Maar ook sociaal zijn is belangrijk, omdat je vaak mensen moet interviewen . Je kan goed communiceren, zowel mondeling als schriftelijk.Je hebt dus best 'een vlotte pen', zoals dat dan heet.

Met wie werk je samen?
Je collega's zijn cameramannen en geluidstechnici, als je werkt voor radio of televisie. Werk je voor de 'geschreven pers', dan is er iemand die voor jou de layout verzorgt. Je moet ook steeds rekening houden met de hoofdredacteur. Die bepaalt immers welke artikels of reportages gebruikt zullen worden.

Wanneer werk je?
Je hebt zeker geen nine-to-five job. Werken tegen deadlines mag je niet afschrikken. Je werkt met een contract, freelance of als zelfstandige.

Voor wie werk je?
Je schrijft teksten of maakt reportages voor iedereen.

x