Medewerker grootkeuken

Medewerker grootkeuken

Praktisch
Snel aan het werk!
Knelpuntberoep

Hoe ziet de job eruit?
Jij bent een manusje-van-alles in de keuken van heel verschillende organisaties. Als het gaat om een keuken in een ziekenhuis of woon- en zorgcentrum, waar voor heel veel mensen tegelijk gekookt wordt, spreekt men van een grootkeuken. Je helpt er bij de voorbereiding van de maaltijden, het samenstellen van de gerechten, het opruimen en onderhouden van de keuken en het materiaal. Een ander deel van je takenpakket is controleren of er nog genoeg in stock is en rapporteren over het verbruik.

In deze job moet je zelfstandig kunnen werken en zorgvuldig handelen. Daarbij heb je ook aandacht voor hygiëne en veiligheid. Zeker wanneer je de verschillende materialen schoonmaakt. Per ongeluk in je vinger snijden met een vlijmscherp mes kan wel eens gebeuren, dus voorzichtigheid is belangrijk. De functie van (groot)keukenmedewerker kan zwaar zijn, omdat je vaak heel wat uren rechtstaand werkt. Bovendien moet je er ook voor zorgen dat alles op tijd klaar is. Toch is het ook tof om te horen als de patiënten allemaal tevreden waren met de maaltijd die jij mee hebt helpen bereiden.

Met wie werk je samen?
Je werkt samen met andere (groot)keukenmedewerkers, de kok en de hulpkok(s). De kok zegt je wat je moet doen of welke ingrediënten je bij elkaar moet zoeken voor het volgende gerecht dat hij of zij gaat klaarmaken.   

Wanneer werk je?
Je werkt meestal in ploegen, omdat de maaltijden altijd op tijd klaar moeten zijn. De medewerkers van de ochtendploeg (de vroege shift) zorgen ervoor dat het ontbijt klaar is, vóór de eerste patiënten ontwaken. Zo kunnen de logistiek assistenten hen tijdig te eten geven. Degenen met de late shift sluiten de keuken en zorgen dat alles netjes achterblijft.Ook weekendwerk en werken op zon- en feestdagen hoort erbij.

Voor wie werk je?
Je helpt de kok bij het maken van maaltijden voor patiënten of cliënten van alle leeftijden, maar ook voor dokters en verzorgend personeel die in het bedrijfsrestaurant komen eten.

x