Laborant

Laborant

Conventioneel - De perfectionist
Onderzoekend
Lang studeren is een feest
Normaal
Waar? : 

Hoe ziet de job eruit?
In een laboratorium onderzoek je lichaamsvochten zoals urine, bloed en stoelgang en kijk je of er bacteriën of virussen in voorkomen. Je gaat na hoe de patiënt reageert op bepaalde medicijnen. Om de proeven nauwkeurig uit te voeren gebruik je een computer en andere hoogtechnologische apparaten. Je analyseert de resultaten van het onderzoek en maakt een verslag op voor de arts. Op basis van jouw verslag stelt de arts vast welke ziekte een patiënt heeft of beslist hij andere medicijnen voor te schrijven.

Je moet onder grote tijdsdruk kunnen werken, want de resultaten van jouw analyse zijn soms nodig voordat een volgende behandeling kan starten. Tijdens je job draag je beschermende kledij en houd je je aan de voorschriften voor veiligheid en hygiëne. Hoewel steeds meer onderzoek machinaal gebeurt, is nauwkeurig werken toch ook een belangrijke eiegenschap. Je werkt immers met scheikundige stoffen, die soms licht ontvlambaar zijn.

Met wie werk je samen?
Je voert de onderzoeken zelfstandig uit maar werkt wel samen met collega’s. Dat zijn andere laboranten of de artsen en specialisten die je om de analse vroegen.

Wanneer werk je? 
In een ziekenhuis zijn laboranten 7 dagen op 7 nodig. Meestal werk je daarom in een drie-ploegenstelsel. Werk je in een laboratorium voor een onderzoeksinstituut, dan werk je meestal overdag. Laboranten werken voornamelijk in loondienst.

Voor wie werk je?
Je werkt voor dokters en specialisten, maar ook voor de farmaceutische industrie.

x


Proeven van de praktijk? Een dag meelopen in een organisatie?