Psychiater

Psychiater

Onderzoekend
Lang studeren is een feest
Knelpuntberoep

Hoe ziet de job eruit?
Ben je psychiater, dan behandel je mensen met psychische stoornissen, stemmingsstoornissen (depressies) of persoonlijkheidsstoornissen. Het is niet altijd gemakkelijk om te weten te komen wat er juist scheelt. Daarom observeer je de patiënt en praat je langdurig met hem of haar én met de familie. Er bestaan wel medicijnen om de klachten te verminderen, maar meestal niet om de ziekte te genezen. Psychische stoornissen kunnen dus lang aanslepen. Dat betekent dat bepaalde patiënten jarenlang bij jou in behandeling zijn. Hierdoor ben je nauwer bij je patiënten betrokken dan andere specialisten.

Voor een psychiater is het belangrijk dat je sociale vaardigheden en inlevingsvermogen hebt en dat je stevig in je schoenen staat. Je wordt immers vaak geconfronteerd met gevoelens van onmacht en verdreit bij je cliënten of hun familie.

Met wie werk je samen?
Afhankelijk van de organisatie waarin je werkt, werk je samen met andere specialisten, maatschappelijk assistenten, psychologen, ... Als coördinator van een multidisciplinair team stippel je samen met verpleegkundigen, ergotherapeuten en bewegingstherapeuten voor elke patiënt een gepast behandelingsplan uit.

Wanneer werk je?
Je werkt op afspraak en met regelmatige uren. Dat kan zowel overdag als 's avonds zijn.

Voor wie werk je?
Je kan als psychiater aan de slag op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis, maar je kan ook een eigen praktijk uitbouwen. Sommige psychiaters werken in de jeugd- en gehandicaptenzorg, of voor justitie of met verslaafden. Je kan dus zowel met jongeren werken als met volwassenen of ouderen.

Opleiding?
Eerst doe je een 3-jarige bachelor en daarna een 3-jarige master geneeskunde. Na deze opleiding specialiseer jij je als geneesheer-specialist-in-opleiding gedurende 6 jaar in de psychiatrie. Na je specialisatie kan je nog een bijkomende opleiding van één jaar volgen in de intensieve of urgentiegeneeskunde of chronische pijn. Gedurende je hele loopbaan ben je verplicht jaarlijks een aantal bijscholingen en congressen te volgen.

x