Straathoekwerker

Straathoekwerker

Ondernemend
Artistiek
Snel aan het werk!
Max.4 jaar na mijn humaniora
Normaal

Hoe ziet de job eruit?
Sommige (groepen) van mensen worden sociaal uitgesloten of vinden moeilijk de weg naar hulpverleners of maatschappelijke voorzieningen. Als straathoekwerker werk je met deze mensen. Je gaat ze opzoeken in hun omgeving: op straat, pleintjes, in parken, op café, bij hen thuis, ... Je probeert in de eerste plaats een vertrouwensrelatie op te bouwen met mensen, niet om problemen op te lossen. Je dompelt je onder in hun wereld en luistert naar hun verhaal. Langs de andere kant ken je ook de maatschappelijke voorzieningen door en door. Die informatie heb je altijd in je achterhoofd als je op straat loopt. Op basis van je gesprekken op de straat, kaart je problemen aan bij de voorzieningen.

Een straathoekwerker is een professioneel welzijnswerker. Dat betekent dat je je op regelmatige tijdstippen bijschoolt en je kritisch naar je eigen functioneren kan kijken. Je hebt ook geheimhoudingsplicht.

Met wie werk je samen?
Je hebt een breed netwerk van hulpverleners binnen de maatschappelijke voorzieningen. Je kan als straathoekwerke ook altijd terugvallen op je team en je coördinator.

Wanneer werk je?
Straathoekwerk is geen 9 to 5 job. Je werkuren hangen af van de momenten waarop jouw 'gasten' op straat aanwezig zijn.

Voor wie werk je?
Je werkt voornamelijk met jongeren, maar het kan ook zijn dat je andere mensen begeleidt, vb. in een kansarme buurt.

Meer info...
Tijs, Bram en Matthias zijn straathoekwerkers in Sint-Niklaas en vertellen  in dit artikel enthousiast over hun beroep.

x