Uroloog

Uroloog

Onderzoekend
Lang studeren is een feest
Normaal

Hoe ziet de job eruit?
Voor elk ‘onderdeel’ van het menselijk lichaam heb je wel een specialist. Zo behandel en opereer je als uroloog allerlei kwalen en stoornissen aan de urinewegen. Dit kunnen aangeboren afwijkingen zijn, maar ook tumoren of infecties. Voor elke patiënt zoek je een gepaste behandeling. Je helpt de patiënt bijvoorbeeld door bepaalde oefeningen aan te leren waarbij de lage bekkenspieren worden verstevigd, maar je schrijft ook geneesmiddelen voor of voert operaties uit. Van al je patiënten hou je een medisch dossier bij.

Als uroloog beschik je over een goede fijne motoriek en ben je handig. Daarnaast is het belangirjk dat je kritisch en nieuwsgierig bent op de juiste diagnoses te stellen. Je moet jezelf steeds afvragen waarom je voor een bepaalde behandeling kiest, met aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in je vakgebied.

Met wie werk je samen?
Je werkt vaak nauw samen met andere specialisten zoals seksuologen, gynaecologen, kinderartsen, neurologen en kinesisten.

Wanneer werk je?
Het is vaak zo dat je één dag in de week operaties doet en de andere dagen vooral spreekuur hebt, of patiënten opvolgt. Weekenddienst en bereikbaarheid voor spoedgevallen zijn een onderdeel van je job.

Voor wie werk je?
Je kan heel verschillende mensen behandelen, van jong naar oud. 

Opleiding?
Eerst doe je een 3-jarige bachelor en daarna een 3-jarige master geneeskunde. Na deze opleiding specialiseer jij je als geneesheer-specialist-in-opleiding gedurende 6 jaar in de urologie. Tijdens deze periode combineer je je studies met praktijkervaring. Gedurende je hele loopbaan ben je verplicht jaarlijks een aantal bijscholingen en congressen te volgen.

x