Verzorgende/Zorgkundige

Verzorgende/Zorgkundige

Mensgericht - Sociaal
Snel aan het werk!
Knelpuntberoep

Hoe ziet de job eruit?
Als verzorgende of zorgkundige ondersteun je de patiënt tijdens de verzorging en bied je hulp bij de activiteiten die moeilijk gaan. Je biedt praktische hulp maar je kan vooral luisteren naar de zieke, gehandicapte of oudere mens en naar zijn of haar familie. Je kent bepaalde ziektebeelden en kan hiermee rekening houden in je dagelijkse werk. Zo mogen hart- of diabetespatiënten bijvoorbeeld niet alles eten. 

Je observeert en rapporteert wat je ziet. Als zorgkundige kan je een aantal verpleegkundige taken opnemen onder begeleiding van een verpleegkundige, zoals het helpen bij het innemen van de medicatie, het verzorgen van de mond. 

Met wie werk je samen?
Als verzorgende of zorgkundige sta je de verpleegkundige bij. Daarnaast kom je zeker in contact met andere hulpverleners en met de familie en vrienden van je patiënten. 

Wanneer werk je?
De arbeidsomstandigheden verschillen afhankelijk van de organisatie waar je werkt. Meestal werk je in een ploegensysteem.

Voor wie werk je?
Je patiënten kunnen van alle leeftijden zijn, zowel baby's als ouderen, volwassenen, jongeren, personen met een handicap, zieken, ... Verzorgenden werken vooral bij mensen thuis terwijl zorgkundigen in ziekenhuizen en woon- en zorgcentra werken.

x


Proeven van de praktijk? Een dag meelopen in een organisatie?