Vroedkundige

Vroedkundige

Conventioneel - De perfectionist
Mensgericht - Sociaal
Max.4 jaar na mijn humaniora
Verzadigd

Hoe ziet je job eruit?
Als vroedkundige volg je vrouwen tijdens hun zwangerschap op, assisteert bij de bevalling en helpt moeder en baby na de bevalling. Bij thuisbevallingen neem je tijdens de zwangerschap verschillende medische controletaken over die de gynaecoloog anders op zich neemt zoals het control­eren van de hartactiviteit van de baby, de bloeddruk, het bloed, de urine en het gewicht van de toekomstige moeder. Ook tijdens de bevalling geef je de zwangere vrouw heldere instructies. Verder moet je bij een bevalling voortdurend je aandacht bij het werk houden, zodat je geen problemen over het hoofd ziet.

Je moet stressbestendig zijn en rustig blijven wanneer het moeilijk gaat en je houdt voortdurend in de gaten of er niets fout loopt. Nadien geef je de moeder advies over de voeding en de verzorging van het kind én van zichzelf. 

Met wie werk je samen?
Je werkt samen met verschillende specialisten. Eén van je belangrijkste collega's is de gynaecoloog. Daarnaast werk je ook samen met verpleegkundigen en verzorgenden/zorgkundigen

Wanneer werk je?
De meeste vroedkundigen werken in een ziekenhuis. Anderen werken bijvoorbeeld in een organisatie voor kraamzorg of op zelfstandige basis. Tijdens bevallingen werk je in een verloskamer of bij mensen thuis. In een ziekenhuis werk je overdag, in ploegen, 's nachts of in het weekend.

Voor wie werk je?
Je werkt voornamelijk met jonge ouders en hun pasgeboren baby. 

x