Normaal

Anesthesist

Draag jij de verantwoordelijkheid voor pijnbestrijding en veiligheid van patiënten tijdens & na een operatie? 

Anesthesisten zijn artsen die een gespecialiseerde opleiding hebben gekregen. Afhankelijk van de behandeling of operatie bekijk je met de patiënt welke types verdoving mogelijk zijn. Je behandelt pijn of geeft intensieve zorgen. Door het toedienen van de juiste medicatie zorg je dat de pijn van de patiënt draaglijk is of blijft. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van de patiënt. Tijdens de operatie volg je de vitale parameters (bloeddruk, hartslag, ademhaling, zuurstofgehalte in het bloed, ...). Na de operatie zorg je ervoor dat je patiënt gemakkelijk wakker wordt en de juiste pijnstilling krijgt.  Ook tijdens bevallingen en in de dienst radiologie wordt vaak beroep op je gedaan. 

Het kan zijn dan je de afdeling Intensieve Zorgen coördineert. Naast je werk als anesthesist kan je ook leidinggevende-, bestuurs- of directiefuncties vervullen in het ziekenhuis. Je kan je ook verder specialiseren of hoogleraar worden.

Wat kan jij goed? 

  • Je draagt verantwoordelijk voor de veiligheid van je patiënt
  • Je verdiept je in de werking van medicatie
  • Je bent stressbestendig
  • Je zoekt snel oplossingen 

Waar kom je terecht? 

Je werkt nauw samen met artsen en verpleegkundigen. Je bent voortdurend in het operatiekwartier van een ziekenhuis aanwezig. 
Omdat niet elke operatie lang op voorhand gepland is, horen afwisselende werkuren bij de job.

Wie help jij verder? 

Je zorgt voor de verdoving en pijnbehandeling van de patiënten bij en na operaties, bevallingen, radiologisch onderzoek, ...

Opleiding volgen?

Eerst doe je een tweejarige bacheloropleiding en daarna een driejarige master in de Geneeskunde. Na deze opleiding specialiseer jij je als geneesheer-specialist-in-opleiding gedurende 5 jaar in de anesthesie en zijn deelgebieden (bijvoorbeeld urgentie en intensieve geneeskunde, behandeling van chronische pijn). Na je specialisatie kan je nog een bijkomende opleiding van één jaar volgen in de intensieve of urgentiegeneeskunde of chronische pijn.
Gedurende je hele loopbaan ben je verplicht jaarlijks een aantal bijscholingen en congressen te volgen.

De opleiding

x


Is dit niet helemaal wat je zocht?

Vul de vragenlijst in en kom te weten welke beroepen bij jou passen

Andere specialisten die in het ziekenhuis werken

Geriater

Gynaecoloog

Uroloog

Dermatoloog

Kinderarts

Cardioloog

Neuroloog

Oogarts

Radioloog

Keel-, neus- en oorarts