Normaal

Maatschappelijk werker

Maak jij mensen sterker door samen op zoek te gaan naar oplossingen? 

Je werkt voor, maar vooral mét mensen. Je helpt hen allerlei problemen oplossen: een woning zoeken, rekeningen betalen, werk vinden,… Je probeert hen sterker te maken, zodat ze later zelf problemen kunnen voorkomen of aanpakken. Ook jongeren met een problematische jeugd kunnen op jouw hulp rekenen om terug hun weg te vinden in de maatschappij. In je job kijk je niet alleen naar de persoon die om hulp vraagt, maar ook naar zijn omgeving. Daarom weet je wat er in de maatschappij leeft en verandert, en hoe die veranderingen mensen kunnen beïnvloeden. Van elke cliënt houd je een dossier bij. Daarnaast overleg je regelmatig met collega’s, over jouw manier van werken en de uiteindelijke resultaten. Soms verwijs je door naar andere deskundigen, zoals een psycholoog of psychiater. Je bouwt een vertrouwensrelatie uit en houdt er rekening mee dat je op hevige emoties kan botsen. Wat je te horen krijgt tijdens je gesprekken behoort tot het beroepsgeheim.

Wat kan jij goed?

  • Luisteren 
  • Je leeft je goed in
  • Je bent te vertrouwen
  • Je bent geduldig
  • Zoeken naar oplossingen

Waar kom je terecht? 

Je werkt in verschillende organisaties, bijvoorbeeld in een OCMW (Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn), een CAW (Centrum Algemeen Welzijn), maar ook op een sociale dienst van een ziekenhuis of in de bijzondere jeugdzorg kan je terecht.  Omdat je in heel wat verschillende organisaties kan werken als maatschappelijk werker, kunnen de werktijden ook erg variëren.

Wie help jij verder?

De groep mensen waarmee je werkt is heel verschillend. Je werkt met jongeren en volwassenen van alle leeftijden. 

Belangrijk om te weten:

Als je wil werken onder de wettelijk beschermde titel 'Maatschappelijk assistent' binnen een OCMW, dan volg je de bacheloropleiding. 

De opleiding

x


Ambassadeurs

Is dit niet helemaal wat je zocht?

Vul de vragenlijst in en kom te weten welke beroepen bij jou passen

Andere beroepen waarbij je mensen begeleid in de maatschappij

Opvoeder/begeleider

Buurtwerker

Straathoekwerker

Begeleider in de sociale economie

Sociocultureel werker