
Uroloog
Wil jij graag mensen helpen terug normaal naar het toilet te gaan?
Voor elk ‘onderdeel’ van het menselijk lichaam heb je wel een specialist. Zo behandel en opereer je als uroloog allerlei kwalen en stoornissen aan de urinewegen. Dit kunnen aangeboren afwijkingen zijn, maar ook tumoren of infecties en aandoeningen van de mannelijke geslachtsorganen. De nieren, blaas, prostaat en plasbuis hebben geen geheimen voor je. Voor elke patiënt zoek je een gepaste behandeling. Je schrijft ook geneesmiddelen voor of voert operaties uit. Sommige urologen, de andrologen, houden zich specifiek bezig met mannelijke vruchtbaarheidsproblemen.
Wat kan jij goed?
- Je kan fijn werken
- Je hebt veel geduld
- Je bent empathisch
- ...
Waar kom je terecht?
Je werkt in een ziekenhuis of in een eigen praktijk. Het is vaak zo dat je één dag in de week operaties doet en de andere dagen vooral spreekuur hebt, of patiënten opvolgt. Weekenddienst en bereikbaarheid voor spoedgevallen zijn een onderdeel van je job. Je werkt vaak nauw samen met andere specialisten zoals seksuologen, gynaecologen, kinderartsen, neurologen en kinesisten.
Wie help je verder?
Je kan heel verschillende mensen behandelen, van jong naar oud.
Opleiding?
Eerst doe je een 3-jarige bachelor en daarna een 3-jarige master geneeskunde. Na deze opleiding specialiseer jij je als geneesheer-specialist-in-opleiding gedurende 6 jaar in de urologie. Tijdens deze periode combineer je je studies met praktijkervaring. Gedurende je hele loopbaan ben je verplicht jaarlijks een aantal bijscholingen en congressen te volgen.
De opleiding
Is dit niet helemaal wat je zocht?
Vul de vragenlijst in en kom te weten welke beroepen bij jou passen