Verder studeren of toch al werken?

Je bent aan het studeren in het middelbaar onderwijs en je kan bijna op eigen benen staan. Wat doe je? Blijf je verder studeren voor jouw droomjob of kies je er voor om meteen te werken (en geld te verdienen)? Het kan ook dat je nog geen idee hebt van wat je wil. Wat dan? Is het het waard om verder te studeren? Of is ga je toch beter gewoon werken? Of zijn er nog andere mogelijkheden?

Maar soms moet je helemaal geen keuze maken omdat je werken en studeren ook kan combineren.

Leren en werken in het middelbaar onderwijs

In het middelbaar onderwijs kan je dit via het systeem Leren en Werken.

Leren en werken in het hoger onderwijs

In het hoger onderwijs kan je dit op verschillende manieren: een examencontract, een traject van ‘werkstudent’ of via een flexibel leersysteem (bv. afstandsonderwijs, open universiteit, …). Hogescholen en universiteiten doen de laatste jaren meer inspanningen voor studenten die werken. Zoek de opleiding van jouw keuze in het Hogeronderwijsregister en dan zie je meteen of een traject voor werkstudenten mogelijk is. Ook in de Centra voor Volwassenenonderwijs zijn er mogelijkheden om werken en studeren te combineren...

Informeer je bij jouw school of opleidingsinstuut naar de mogelijkheden om leren en werken te combineren.

Leren en werken terwijl je al werkt

Eenmaal je in de sector aan het werk bent, hoeft het ook niet te stoppen. Er bestaan een aantal projecten waarbij je tijdens je carrière kan doorgroeien tot een andere functie en zo een bijkomend diploma behalen. Je moet dan wel al een aantal jaren in dienst zijn. 

Leren en werken als werkzoekende

VDAB biedt ook stages en opleidingen aan op een échte werkplek. Je bouwt échte werkervaring op en je werkt dus ook aan jouw kansen op de arbeidsmarkt. Voorbeelden hiervan zijn de Individuele Beroepsopleiding of IBO, de Beroepsinlevingsovereenkomst of BIS, ... De voorwaarden zijn verschillend naargelang jouw situatie. Wil je meer informatie? Kijk dan zeker eens op de website van de VDAB of bel naar het gratis nummer 0800 30 700.

 

Leren én werken in het secundair onderwijs

Financiële ondersteuning bij leren en werken

100% kans op werk in zorg en welzijn

Vanaf welk studiejaar kan je kiezen voor de sociale sector?